Heel generaliserend constateer ik dat we in Nederland houden van gegrilde kip. Dus als een vriend vertelt dat restaurant Van Hal in de buurtschap Voorst beroemd is om zijn heerlijke haantjes, vraag ik of hij niet toch kippetjes bedoelt. Daarbij staat het restaurant praktisch op de Nederlands-Duitse grens en bij onze buren is een kip tenslotte een Huhn. En van Huhn naar haan is net zo ver als van Voorst naar de grens.
Eén miljoen verkocht
Mij wordt verzekerd dat ze daar in de Achterhoek bij restaurant Van Hal echt haantjes verkopen. De huidige eigenaar Caspar van Hal heeft uitgerekend dat sinds zijn oma het halve haantje begin jaren ’50 op de menukaart zette, er inmiddels één miljoen zijn verkocht in hun restaurant. Een niet te bevatten aantal. Ik verwacht op het erf dan ook een luid gekraai, maar na een tocht dwars door grazige velden met als enige tegenligger een bierfiets, kom ik bij een boerderij met terras en slechts een bronzen meer dan levensgrote haan voor de deur. Binnen een ouderwets klassieke inrichting met kleine ontvangstkamer, een deel met verschillende ruimtes, haantjes op kussens en tegels en zwart-wit foto’s aan de muur die dateren uit begin 1900 toen de eerste Van Hal hier neerstreek als molenaar.
Uit de oven
Behalve een lekker licht gebonden ‘herfstsupke’ met paddenstoelen, rundvlees en spekjes, neem ik natuurlijk een half haantje. Ook al staat er heel veel meer op de kaart, waaronder wild dat volgens de serveerster ‘in de buurt wordt gevangen’. Ik neem er een lichtzoete Steenbrugge Abdij Bock bij. Die bevalt! Wat een verrassing, mijn haantje wordt niet gegrild, maar komt uit de oven en is ongelooflijk mals en sappig. Ik begrijp wel dat het recept van oma na al die jaren onveranderd is.
Betaalbaar en pretentieloos
Mijn haantje komt met ‘alles d’r op en d’r an’ en dat betekent een tafel vol schaaltjes op rechauds. Er komen gebakken aardappeltjes, frietjes, sla, appelmoes, erwten, broccoli met kaassausje en spinazie met een uitje erdoor, waardoor net wat spannender. Ik moet denken aan het restaurant met de toekan, want ook bij restaurant Van Hal wordt alles op verzoek aangevuld. Zeer betaalbaar en pretentieloos. Ook dat is aantrekkelijk. Zeker een ommetje waard voor wie in de buurt is. De haantjes zijn dan wel niet biologisch maar het zijn geen plofexemplaren zegt de serveerster. Oh ja, ze komen uit Duitsland.