O o Den Haag, mooie stad achter de duinen, zong Harrie Jekkers. Een dag of weekend Den Haag en je weet dat het klopt. Mooi is het zeker. De stad ademt grandeur: de smalle straten met de galeries en kleine barretjes, de brede groene lanen, de musea, parken en niet te vergeten het strand en de duinen. Met deze mini-reisgids ontdek je de diversiteit van de Hofstad.
Uitzicht op Scheveningen vanaf het strand.
Wandelen langs zee, strand en duinen
Lekker uitwaaien met de wind in je haren en het zout in je neus. Ik vond het een goed begin van mijn weekend Den Haag. En keuze genoeg.
1. Je kunt natuurlijk in Scheveningen bij het beroemde Kurhaus over het strand wandelen.
2. Rustiger zijn de stuifduinen van het Westduinpark. Een beschermd natuurgebied. Onderweg van Scheveningen naar Kijkduin kom je langs Het Hemels Gewelf, landschapskunst van James Turrell. En dan terug via het stille Zuiderstrand waar je neerstrijkt bij Strandpaviljoen De Staat met zijn biologische keuken.
3. Bij Wassenaar wandel je door het weidse Hollands Duin dat wel de Hollandse Kalahari wordt genoemd. Midden in de duinen kom je langs het geweldige, kleine en conceptloze paviljoen De Duinen met terras.
4. Ook bij Wassenaar ligt waterwingebied Meijendel waar ik als kind de hoge duintoppen op rende en daarna met de familie een pannenkoek ging eten bij Boerderij Meyendel. Tot op de dag van vandaag is daar weinig veranderd.
De Antikwall slingert door de duinen. Je kunt er ook overheen lopen, dan zie je veel meer.
Middenin het weidse Hollands Duin ligt dit conceptloze kleine paviljoen.
De leukste bed & breakfast van Den Haag
Waar je moet slapen tijdens een weekend Den Haag? Dit is mijn tip: slapen in Cornelia’s Tuinhuis, een B&B verstopt in het eeuwenoude Hof van Wouw. En wow, dat is het. Doodstil, met twee grote binnentuinen, een orangerie, 100 soorten perenbomen en een stijlkamer.
Een van de twee binnentuinen van het Hof van Wouw. Met rechts de ingang van de B&B.
Binnen in B&B Cornelia’s Tuinhuis.
Vis eten in Scheveningen
In de haven van Scheveningen eet je daarna op verschillende plekken goed vis. Om het zilte nog even vast te houden. Mijn favoriet: Het nogal chique ingerichte en drukke visrestaurant Catch by Simonis. Ik stond eerst in de rij naast de vitrine met ijs waarin de garnalen en andere schaaldieren aantrekkelijk uitgestald lagen. Dan krijg je vanzelf trek. De bediening werkt als een geoliede machine.
De damp slaat van het ijs in de vitrine van visrestaurant Catch by Simonis.
De oesters wachten op de ober in de vitrine van Catch by Simonis.
Genoeg musea voor meer dan een weekend Den Haag
Eigenlijk zijn er te veel musea om op te noemen. Als het gaat om beroemde schilders, dan heb je vlak bij elkaar keuze uit drie musea.
1. Wie nog nooit in Den Haag is geweest, zou ik aanraden naar het Mauritshuis te gaan om in ieder geval zelf een keer het Meisje van Vermeer te zien, de Stier van Paulus Potter en Het Puttertje van Fabritius. Maar het hele gebouw en de collectie zijn mooi.
2. Veel minder bekend is de vorstelijke Galerij Prins Willem V, het eerste openbare museum van Nederland vol pracht en praal. Tegenover het Binnenhof en de Hofvijver. Verrassend.
3. Voor nog meer klassiekers, zoals Rembrandt en Jan Steen – en ook aan de Hofvijver – ligt Museum Bredius. De privécollectie van de familie Bredius in een 18e eeuws herenhuis. Met ook tekeningen en zilver. De heer des huizes was ooit directeur van het Mauritshuis…
De schilderijen van allerlei beroemdheden hangen zij aan zij in Galerij Prins Willem V.
4. Moderne kunst en altijd indrukwekkende tentoonstellingen vind je in het door Berlage ontworpen Kunstmuseum Den Haag. Het bezit kunst van klinkende namen als Mondriaan, Picasso, Van Doesburg, Monet en Charley Toorop.
5. Vergeet niet om in het naastgelegen Fotomuseum binnen te stappen.
6. Veel onbekender en voor degenen die wat anders willen, kan ik Huis van het boek, museum Meermanno, het oudste boekenmuseum van de wereld, aanraden. Met miniatuurboeken en aandacht voor boekontwerpen. Met originele inrichting, prachtig behang en een mooie, rustige tuin.
Huis van het boek, museum Meermanno, is het oudste boekenmuseum van de wereld.
De geheime ingang van de Paleistuin en de bloesems van de Japanse tuin
Over tuinen gesproken. Den Haag is een stad van tuinen, parken en vijvers. Zoals het ook al eeuwen de stad is van waaruit ons land wordt geregeerd. De Hofstad. Met de Hofvijver pal naast het Binnenhof. In gedachten zie ik prinsen, regenten en dames van stand flaneren. Zoals in de beeldentuin achter paleis Noordeinde. Ik ontdekte een geheime ingang vanaf de Molenstraat. Bel aan in de steeg bij nummer 27, dan gaat de deur vanzelf open en zo wandel je onverwacht de paleistuin in die ook een mooie beeldentuin is. Wie rust zoekt: een paar weken per jaar – van eind april tot half juni en een paar weken in het najaar – is de Japanse tuin op landgoed Clingendael geopend. Overal bloeiende bloesembomen. Zo mooi.
De geheime deur naar de tuin van Paleis Noordeinde.
Allerlei kleuren bloesems, vijvers en soorten mos in de Japanse tuin.
Ook in de Japanse tuin: een Boeddhabeeld en allerlei ornamenten.
Trendy en chique: galeries en bars rond de Denneweg
Maar je ziet Den Haag pas echt als je een stadswandeling maakt. Bijvoorbeeld de wandeling Monumentale bomen in Den Haag. Over het brede Lange Voorhout met chique huizen, kunstenaarsvereniging met tentoonstellingsruimte Pulchri Studio, bomen en een beeldenexpositie in de zomer. Op de hoek zit het voorname Hotel des Indes, goed voor een high tea om even op adem te komen. En dan de smalle Denneweg inlopen met links en rechts trendy barretjes en galeries. Zoals café bistro Walter Benedict waar je eigenlijk eggs Benedict wilt eten, omdat als je niet beter wist, zou denken dat het zijn signature dish is. Wat vind ik dat een leuke straat.
Hipperdepip café en bar Walter Benedict op de Denneweg.
Winkelen, lunchen en borrelen in gevestigde en upcoming wijken
Iets verderop in het centrum ligt het Noordeinde met mooie winkels en het gelijknamige paleis. Ik ontdekte er een heerlijke koffiewinkel annex kunst- en boekwinkel en fietsverhuur zonder naam, die in de buurt bekend staat als The Hague Bookstore. Vandaar wandel je door het Zeeheldenkwartier met zijn designwinkels en boetiekjes. Vergeet ook niet om bij de Grote Kerk wat te eten of drinken bij restaurant Zebedeüs met een grote keuze biologisch en veganistisch. En dan binnenlopen bij apotheek Van der Gaag, sinds 1796. Wil je weg van de toeristen, ga dan naar het upcoming Regentessekwartier met Theater met tearoom De Nieuwe Regentes, ooit een zwembad.
Koffie, kunst en boeken bij The Hague Bookstore, en heerlijk zitten.
Ontspannen sfeer bij Bookstore Den Haag, voor mensen zonder haast.
Restaurant Zebedeüs ligt knus tegen de Grote Kerk aan.
Den Haag en Indisch eten
Den Haag is onlosmakelijk verbonden met voormalig Nederlands-Indië. Als stad van waaruit de kolonie werd bestuurd. En dus wonen in Den Haag veel Indische mensen en zijn er daardoor ook veel Indische restaurants. Ik heb erg lekker gegeten bij restaurant Soeboer dat al meer dan 60 jaar bestaat. Ik ben bang dat je weekend Den Haag dan al om is, terwijl je nog zo veel wilt zien. Althans, dat had ik. En ik vermoed jij ook…