Pas toen ik Jonkheer van Tets na lange tijd weer zag, herinnerde ik mij hoe dol ik op hem ben. Dat was bij de Fruittuin van West. Hij is niet droog en wrang, maar zuur met een zachtzoete smaak. Ik ken geen lekkerdere aalbessen dan dit ras.
Bessenstruiken en boomgaard
De Fruittuin van West is een pluktuin. In een enorm weiland achter de laatste huizen van Amsterdam Nieuw-West vind je rijen met alle mogelijke soorten bessenstruiken, nectarines, aardbeien, binnenkort pruimen, een boomgaard met appels, peren en kersen en in het najaar een paar groenten: witlof en shiitakes. Ik ben pas in de loop van de middag op de fiets gestapt, te laat blijkt. Ik kijk afgunstig naar alle families die terugwandelen met manden waarin uitpuilende bakjes met kersen en frambozen staan. Hoe ik ook zoek, ik vind alleen wat roze frambozen en bovenin de kersenboom een overrijpe kers die in mijn hand een paarse ontploffing veroorzaakt. Er hangt nog een enkele kruisbes. Gelukkig zijn er dus nog genoeg aalbessen.
Scharrelende kippen
Tussen de struiken scharrelen kippen. Het ziet er niet alleen gezellig uit, je mag ook zelf eieren rapen. Een medewerker legt uit: ‘De kippen eten de insecten en vormen een natuurlijke bestrijding van het ongedierte op het terrein. We verplaatsen ze regelmatig, zodat ze overal hun werk kunnen doen. Als ik je een tip mag geven: kom als je eieren wilt rapen op dinsdagochtend. We hebben namelijk veel vaste fans maar maandag zijn we dicht, dus dinsdag zijn er twee keer zo veel eieren.’ De kippen maken deel uit van de natuurlijke werkwijze van de Fruittuin van West, waar niet alleen biologisch-dynamische landbouw wordt bedreven maar op alle mogelijke manieren wordt gewerkt aan een circulaire economie.
Café en natuurwinkel in een earthship
Zo is er behalve de pluktuin een terras met buitenoven, een café met piano en biologische kaart, en een uitgebreide natuurwinkel. De laatste twee zijn gevestigd in wat vanaf een afstand een begroeide heuvel in het verder platte landschap lijkt. Het is een zogeheten earthship, een duurzaam gebouw, in dit geval gemaakt van aarde, beton en hout. In het midden ligt een grote open binnenplaats, alsof iemand met zijn vuist vanuit de hemel een deuk in de heuvel heeft geslagen. Op die plek groeien kruiden in houten bakken. Dit is een uniek plekje waar je lekker kunt dwalen, plukken, proeven, zitten en kopen, omgeven door groen. Stadsdeel Amsterdam Nieuw-West ontwikkelt hier het natuur-, recreatie- en stadslandbouwgebied de Tuinen van West dat 400 hectare moet gaan beslaan. Nu nog zit de Fruittuin van West hier alleen, maar dat maakt het eigenlijk extra leuk vind ik. Ik woon in de stad en stap op de fiets om even verderop buiten in de natuur mijn eigen biologische eten te plukken.