Afgelopen week, op 11 mei, kondigde het KNMI in een persbericht aan: ‘Het is vandaag de eerste, officiële zomerse dag.’ Dat klonk raar, hier in het westen van het land vond ik het helemaal nog geen zomer. Zomer associeer ik met zwoele avonden en bloeiende zomerbloemen.
IJsheiligen
Het was weliswaar warmer de afgelopen week, maar ’s avonds moest ik een fleece aantrekken, want het koelde snel af. Zomer? Het was helemaal nog geen zomer. Het was het begin van de IJsheiligen. Een volksweerwijsheid die aangeeft dat er begin mei (11 t/m 14 mei) nog steeds kans is op nachtvorst. Het is daarom raadzaam om gevoelige planten dan ’s nachts binnen te zetten of om af te dekken, zodat ze niet kapot vriezen.
Meterologische zomer
Wanneer het echt zomer is? Ook dat is niet geheel duidelijk. Weervrouw Helga van Leur zal zeggen op 1 juni, want dan begint de meteorologische zomer. Gewoon op de eerste dag van de zomermaand, wel zo praktisch. Maar de Nederlandse astronoom Govert Schilling is het daar niet mee eens: ‘Zomer is het wanneer de zon op haar hoogste punt staat. Dus rond 21 juni.’ Het blijft verwarrend.
Voorjaarszonnebloem
Ben je nu al wel toe aan het zomergevoel? Zet dan voorjaarszonnebloemen in je tuin. De Doronicum orientale is een fraaie vaste plant die nu hartverwarmend staat te bloeien in mijn achtertuin.
Leuk toch? Benieuwd naar nog meer natuurweetjes? Die vind je onder Dit is ook natuur.